Informális városi zöldterek dzsentrifikációja Szeged példáján

Szerzők

DOI:

https://doi.org/10.17649/TET.38.3.3513

Kulcsszavak:

zöldinfrastruktúra, térhasználat, szukcessziós-inváziós ciklus- modell, kommodifikáció

Absztrakt

Az elmúlt évtizedek természeti, társadalmi és gazdasági folyamatai egyre inkább a fenntarthatóság felé terelték a városfejlesztés fókuszát. A településekre jelenleg is markáns hatásokkal bíró klímaváltozás, illetve a pandémiás lezárások egyaránt sürgető térhasználati, településfejlesztési- és rendezési kérdésekre világítottak rá. A városok zöldterületi és -felületi fejlesztései egyre inkább felértékelődnek, egyre nagyobb hangsúlyt kaphatnak azok a zöldfelületek, melyek hivatalosan nem rekreációs céllal jönnek létre. Kutatásunk célja ezen informális városi zöldterek típusainak, szerepének, hasznosíthatóságának és átalakulásának vizsgálata volt Szeged példáján, amelynek révén e területek is bevezetésre kerülhetnének a hazai városfejlesztési diskurzusba.

Munkánk során kilenc informális városi zöldtér-típust azonosítottunk a nemzetközi eredményekhez igazodva, amelyeket a szegedi mintaterületeken térinformatikai és terepi megfigyelés módszerekkel vizsgáltuk. Az informális zöldterek állapota nem állandó, átalakulásukat természeti vagy emberi tényezők negatívan vagy pozitívan alakíthatják. Mindez egyfajta városi zöldterületi körforgást eredményez. Megfigyeltük az informális városi zöldterek formálissá válását, mely a térhasználók összetételének időbeli változását eredményezi és összekapcsolható a dzsentrifikáció inváziós-szukcessziós-ciklus modelljével is.

Szerző életrajzok

Nagy Gyula , Szegedi Tudományegyetem Gazdaság- és Társadalomföldrajz Tanszék

egyetemi adjunktus

Tráser Nándor Zoltán , Szegedi Tudományegyetem Gazdaság- és Társadalomföldrajz Tanszék

hallgató, Geográfus MSc.

##submission.downloads##

Megjelent

2024-09-30

Hogyan kell idézni

Nagy, G. és Tráser, N. Z. (2024) „Informális városi zöldterek dzsentrifikációja Szeged példáján”, Tér és Társadalom, 38(3), o. 3–32. doi: 10.17649/TET.38.3.3513.

Folyóirat szám

Rovat

Tanulmányok